Hyvinvointikaupat‪» Medi10.com -kauppa‪» Kävelyn apuvälineet‪»
Suosituimmat ensin
Tykätyimmät ensin
Aakkosjärjestys
Halvimmat ensin
Kalleimmat ensin
Uusimmat ensin

Kävelykepit ja tarvikkeet

Vinkkejä kävelykepin ja kyynärsauvojen valintaan

Kävelykeppien ja kyynärsauvojen ensimmäinen valintakriteeri on pituuden ja painorajan sopiminen käyttäjän mittoihin.

Kävelykepin rakenne on kutakuinkin samanlainen valmistajasta tai materiaalista riippumatta. Valinnassa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon muutama perusasia. Kävelykepin kahvan pitää sopia käteen. Derby-tyyppinen kahva on yleinen ja sopii suurimmalle osalle käyttäjiä. Siinä kahvan kämmenosa on ylöspäin kaareva ja etuosa nousee hieman ylös antaen tukea etusuunnassa. Derby-kahva sopii eri kokoisille kämmenille ja sitä voi käyttää yhtä hyvin oikeassa kuin vasemmassa kädessä. Kahvan materiaali on usein muovia, mutta se voi olla puutakin. Keppien kahvoissa voi olla myös erilaisia pinnoitteita otteen parantamiseksi tai pehmeyden lisäämiseksi.

Kävelykepin varsi on yleensä käsiteltyä alumiinia. Alumiini materiaalina ei kerro juuri mitään kepin painosta tai lujuudesta koska alumiini on seosmetalli ja erilaisia seoksia on satoja. Siksi on hyvä varmistaa, että kepin painoraja vastaa käyttäjän painoa. Keppien painot eivät poikkea merkittävästi toisistaan. Kepin varsi on yleensä pituussäädettävä ja lukituksena on sokka. Kokoontaitettavien keppien varsi on tehty tukevasti toistensa sisään menevistä osista, jotka on yhdistetty joustavalla nauhalla. Myös niissä on korkeussäätö. Keppien varren rakenne on vuosien kokemuksen myötä hyväksi havaittu ja toimiva.

Kävelykepin pää on kuluva osa siinä missä kengänpohjatkin. Kepinpääkumeja saa ostaa erikseen. Hyvässä kepinpääkumissa on sisällä metallivahvike, joka tukeutuu putken päähän. Vahvike voi olla näkyvissä tai kumin sisällä. Kepinpääkumeja on eri värisiä ja eri mallisia, mutta tavallinen edullinen kumi on yleensä hyvä vaihtoehto. Kepinpääkumin ostamista varten tarvitaan putken halkaisija milimetreinä.

Kävelykeppiin saa erilaisia lisävarusteita valoista ja soittokelloista lähtien, vain mielikuvitus on rajana. Yleisimmän varusteet ovat kuitenkin jääpiikki ja rannelenkki. Rannelenkki on käytännöllinen, kun kättä käytetään esimerkiksi oven avaamiseen tai laukun pitämiseen. Monissa kepeissä lenkki on vakiona.

Jääpiikki on lähes pakollinen varuste Suomen talveen. Hyväksi havaittu jääpiikki on kepin runkoon ruuveilla kiinnitetty malli, jonka voi kääntää päälle ja pois tilanteen mukaan. Markkinoilla on erimallisia piikkejä, yleisimmät ovat monipiikkinen "kruunu" ja yksipiikkinen. Kruunussa on useampia piikkejä ja se muistuttaa ylösalaisin olevaa kruunua. Kruunumallinen sopii hyvin jäisille pinnoille ja se antaa hyvän tuen vaihtelevissa olosuhteissa. Yksipiikkinen sopii erityisen hyvin syvempään lumeen koska piikki on pitkä, mutta se voi olla hankala lumettomalla pinnalla.

Medi10 valikoimassa olevat kepit ovat erinomaisia hinta-laatusuhteeltaan. Ne ovat kevyet ja tukevat kaikessa käytössä. Kokoontaittuva keppi sopii hyvin laukkuun.

Kyynärsauvat kuten kävelykepitkin ovat useimmiten alumiiniputkirunkoisia muovisilla kahva-kyynärtuilla. Myöskään kyynärsauvoissa ei pelkän alumiin perusteella voi päätellä sen ominaisuuksia koska seoksia on lukematon määrä. Olennaista on varmistaa, että paino sopii käyttäjälle. Eri kyynärsauvojen painot ovat hyvin lähellä toisiaan.

Kyynärsauvojen pituus säädetään useimmiten rungon läpi laitettavalla sokalla. Yläputken alapäässä on rengas, joka estää putkia liikkumasta toisiaan vasten kuormituksessa. Joissakin kepeissä tukirengas on kierrettävä ja toisissa tiivis sovite. Käytännössä molemmat kestävät yhtä hyvin ja ero on lähinnä kosmeettinen.

Kyynärsauvojen yläosassa on kourumainen tuki kyynärvartta varten. Tuen leveys voi vaihdella ja on olemassa tukia, jotka menevät lenkkinä kyynärvarren ympärille. Lenkkimallinen kyynärtuki on nivelöity sauvaan ja se mahdollistaa kämmenen irrottamisen kyynärsauvasta ilman, että sauva putoaa. Korkeussäädön lisäksi kyynärsauvoissa voi olla yläsäätö, jolla säädetään kyynärtuen ja kahvan etäisyyttä. Hyvässä kyynärsauvassa kyynärtuki ei ole liian lähellä kahvaa koska silloin kyynärvarsi ei tue sauvaa tarpeeksi.

Kyynärsauvan tärkein lisävaruste on jääpiikki. Kuten kävelykepeissäkin, yleisimmät ovat päälle ja pois käännettävä kruunu tai yksittäinen piikki. Myös taitettavia kyynärsauvoja on olemassa. Ne voivat olla hyödylliset matkustettaessa koska kepin saa mahtumaan paremmin autoon tai lentokoneen hyllylle. Kyynärsauvan kepinpääkumi on yleensä halkaisijaltaan isompi kuin kävelykepeissä, muuten kumit ovat samanlaisia. Kumit tilataan putken halkaisijan perusteella. Hyvä kumi on umpinainen ja sen pohjapinta on iso.

Kyynärsauvan turvallisuutta lisää heijastimet. On hyvä laita kyynärsauva, jossa heijastin on valmiina sauvan kahvassa. Medi10 kyynärsauvat ovat erinomaiset hinnaltaan ja laadultaan. Niissä on kaikki tärkeät ominaisuudet ilman turhia kikkailuja. Pinnat ovat sileät je ne on helppo pitää puhtaana. Ylimääräisiä kuluvia kumiosia ei ole.