Hyvinvointikaupat‪» Medi10.com -kauppa‪» Kävelyn apuvälineet‪»

Rollaattorit ja kävelytelineet

Tästä valinatoppaasta saat vinkkejä rollaattorin valintaan ja käyttöön

Sopivan rollaattorin valinnassa kannattaa ottaa huomioon missä rollaattoria käyttää, mitkä ovat käyttäjän omat tarpeet ja tietenkin myös käyttäjän henkilökohtaiset ominaisuudet ja mieltymykset. Seuraavaan on koottu muutama asia, joita kannattaa miettiä ennen ostamista.

Rollaattorin valinnassa on tärkeä kiinnittää huomiota kahteen perusasiaan: käyttäjän suurimpaan sallittuun painoon ja suositeltuun pituuteen. Rollaattorit pyritään tekemään kevyiksi ja kompakteiksi. Siksi rollaattoreilla on erilaisia kahvojen korkeussäätöjä ja painorajoituksia. Käyttäjän suurin paino on merkitty jokaisen rollaattorin tietoihin.

Kahvojen korkeussäädön sopivuuden voi helpoiten todeta mittaamalla käytössä olevan rollaattorin kahvojen korkeuden ja vertaamalla sitä halutun rollaattorin kahvojen korkeuden säätöön. Mikäli käytössä ei ole rollaattoria, niin kahvojen sopiva korkeus on noin puolet käyttäjän pituudesta.

Rollaattorin oikea korkeus löytyy, kun kahvojen korkeus asetetaan niin, että ne ovat käyttäjän ranteen korkeudella, kun käyttäjä seisoo suorassa. Käyttäjän ryhti ja henkilökohtaiset ominaisuudet täytyy ottaa huomioon kahvojen korkeuden säätämisessä. Rollaattoria käytettäessä ryhdin pitäisi pysyä mahdollisiman suorana eikä ylävartalon ole tarkoitus nojata rollaattorin päälle.


Sisärollaattori, ulkorollaattori vai molemmat yhdessä?

Ainoastaan sisällä käytettävän rollaattorin on hyvä olla kapea ja ketterä. Painosta ei ole haittaa sisätiloissa, se vain lisää tukevuutta. Sisätiloissa istuin ei ole kovin tärkeä. Sen sijaan tarjotin voi olla olemassa. Mikäli rollaattoria ei tarvitse laittaa sisällä kokoon, mekanismilla ei ole merkitystä ja pituussuunnassa kokoon taittuvakin käy. Pyörien koolla tai materiaalilla ei ole sisäkäytössä yhtä suurta merkitystä kuin ulkorollaattorilla. Pienet pyörät ovat ketterät ja kääntyvät kevyesti. Tempo New Silver on erinomainen rollaattori myös sisäkäyttöön.

Ulkorollaattorilta vaaditaan enemmän. Ulkona liikuttaessa rollaattorin on hyvä olla kevyt ja vakaa. Lisäksi ulkorollaattorin leveyden on hyvä olla hieman suurempi. Keveys on tärkeä, kun liikutaan katukivetysten yli tai kun rollaattoria nostetaan kulkuneuvoon. Ulkorollaattorin on hyvä olla sivusuunnassa kokoon taittuva, koska se pysyy pystyssä omilla pyörillään myös kokoon taitettuna, ja sitä voi siirtää omilla pyörillään. Kahvilassa tai muussa ahtaassa tilassa on hyvä, jos rollaattorin saa pöydän viereen niin, ettei se vie liikaa tilaa. Ulkorollaattorin pyörien tulee liikkua pehmeällä ja epätasaisella pinnalla. 

Yleensä tavalliset 20 cm pyörät ovat riittävät, mutta joskus on hyvä harkita mallia, jossa on isot etupyörät. Isopyöräinen rollaattori voi olla kuitenkin kömpelö sisätiloissa. Istuimen käytettävyys on ulkorollaattorissa tärkeä. Istuimen pitää olla oikealla korkeudella tai säädettävissä oikeaan korkeuteen. Ulos sopii erityisesti isopyöräinen Travixx-rollaattori.

Sisä- ja ulkokäyttöön sopiva rollaattori on yhä useimpien valinta. Silloin on kyse kevyestä rollaattorista, joka menee sivusuunnassa kokoon. Pyörien halkaisija on n.20 cm ja istuimen korkeus säädettävä. Hyvä esimerkki ulko-sisärollaattorista on Tempo New Silver sekä Travixx, jossa takapyörät ovat normaalikokoiset eikä ulkonevia vaijereita ole.


Rollaattorin kori ja kassin kuljettaminen

Rollaattorilla voi kuljettaa henkilökohtaiset tavarat ja useimmilla rollaattoreilla myös kauppakassin. Tavara pitää rollaattorissa laittaa sitä varten tehtyyn koriin. Käsikahvaan laitettu kassi tekee rollaattorista epävakaan ja hankaloittaa jarrujen käyttöä. Painava tavara pitää aina laittaa mahdollisimman alas niin, ettei se pääse heilumaan.

Tempo New Silver-rollaattorissa on vakiona metallikori, joka on koukuissa istuimen etupuolella. Travixx-rollaattorissa on vakiona tukeva ja tilava kassi.